Agar-agar – alternatywa dla żelatyny

Żelatyna jest produktem kontrowersyjnym. Pewien opór budzi zwłaszcza sposób jej pozyskiwania. Jeśli osoby, nie popierające tego typu produktów pochodzenia zwierzęcego, mają jednak ochotę na galaretkę i produkty wymagające utrwalenia, śmiało mogą sięgnąć po agar-agar. Jest to produkt pozyskiwany z krasnorostów, który ma działanie dokładnie takie, jak żelatyna. Dostępny w Polsce agar pochodzi z rosnącego w Morzu Bałtyckim widlika. Najbardziej ceniony jest właśnie agar uzyskiwany z glonów morskich, a to dlatego, że – prócz właściwości żelujących – ma także walory odżywcze. Zastosowanie agaru jest bardzo podobne jak w przypadku żelatyny, z tą różnicą, że proszek rozpuszcza się w wodzie letniej, a następnie podgrzewa do całkowitego zagotowania. Bardzo podobne są również proporcje, choć obserwacje wskazują, że agar zastyga nieco szybciej niż żelatyna. Oprócz galaretek i galaret, agaru używać można również do utrwalania kremów oraz deserów. W żaden sposób swoim smakiem nie zakłóca ich aromatu.