Bakalie, orzechy i owoce suszone

Bakalie, orzechy, a także suszone owoce to doskonała przekąska w każdym momencie dnia. Osoby które często czują głód, w ten sposób najlepiej go zaspokoją. Dodatkowo uzupełnia się organizm w niezbędne witaminy które również dają energię. Na rynku jest bardzo duża ilość bakalii, ponieważ wszelkie gatunki są już dostępne. Można również dodawać je do innych towarów spożywczych, jak jogurty, czekolada, kakao, zupa mleczna. Ważne aby wejść w nawyk i zamiast cukru sięgać po owoce suszone, ponieważ są lepiej wchłaniane i mają więcej naturalnej fruktozy.
Niektóre orzechy można wyhodować u siebie w ogrodzie, jeśli sprzyjają do tego warunki. Natomiast bardziej egzotyczne warto kupować w sklepach ekologicznych i zwracać uwagę na jakość. Do najbardziej znanych należą orzechy ziemne, laskowe, nerkowca, migdały, a także pistacje. Są uzupełnieniem deserów i różnych potraw nawet obiadowych. Owoce ususzyć można także we własnej suszarce spożywczej i tym samym dodać je potem do zup, kompotów czy innych dań.