Jadalne kwiaty na stole

Hitem ostatnich lat są jadalne kwiaty, których jest coraz więcej. Najczęściej są ozdobą na stole, ale do potraw również można je dodawać. Są zdrowe, nie mają zbyt wielu kalorii, a i smak jest specyficzny. Trzeba wiedzieć, które kwiaty wybierać, ponieważ nie wszystkie kwiaty się do tego nadają. Muszą być przede wszystkim bez nawozów i środków chemicznych. Najlepiej zapytać o nie w specjalnych sklepach ekologicznych i tam również uzyska się informację o spożywaniu. Jest dosyć długa lista kwiatów jadalnych choćby bratki, mlecze, płatki róż, płatki lawendy, hiacynt i wiele z nich rośnie w przydomowym ogrodzie. Kwiaty należy dokładnie umyć i podawać z innymi potrawami, obiadowymi, deserowymi czy do kolacji. Smak jest delikatny, mało wyczuwalny, dlatego warto też spróbować ich osobno. Są zdrowe, ponieważ nie zawierają żadnych składników chemicznych. Kobiety które dbają o linię mogą wprowadzić je do jadłospisu, ponieważ na pewno spalą więcej kalorii. Cenowo również kwiaty jadalne są dosyć tanie.