Czy grzyby są wartościowe?

Większość z nas ceni smak leśnych grzybów. Większość ludzi uważa, że grzyby składają się przede wszystkim z wody. To prawda, jednak w grzybach leśnych stwierdzono także obecność cennych dla zdrowia składników mineralnych. W okresie jesieni warto sięgać po grzyby nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na obecność w nich jodu, fosforu, wapnia i magnezu. W leśnych grzybach znajdują się również bardzo niewielkie ilości podnoszącej odporność witaminy C oraz niezbędną dla prawidłowego rozwoju kości witaminy D. Osoby z nadciśnieniem mogą jeść duże ilości maślaków i kurek. Stwierdzono, że spośród innych grzybów te dwa gatunki zawierają największą ilość potasu. Jak wiadomo potas nie tylko reguluje ciśnienie krwi, ale pomaga także obniżyć zbyt wysokie. Wyjątkowość kurek i maślaków polega jeszcze na tym, że stwierdzono w nich bardzo małe ilości sodu, który w nadmiernej ilości powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Grzyby są źródłem białka, nie jest ono tak cenne jak białko zwierzęce.