Dlaczego warto stosować przyprawy
Dodawanie aromatycznych przypraw do potraw to nie tylko kwestia smaku. Większość ze stosowanych w kuchni przypraw wywiera korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jedną z takich przypraw są papryczki chili. Te niezwykle ostre w smaku papryczki warto dodawać do potraw ze względu na zawartą w nich kapsaicynę. Substancja ta obniża we krwi poziom tak zwanego złego cholesterolu. Pośrednio więc zapobiega zawałom serca i chorobie wieńcowej. Bardzo wartościowy jest także imbir. Stosowanie sproszkowanego korzenia imbiru jako dodatku do potraw jest szczególnie zalecane osobom, które cierpią z powodu choroby lokomocyjnej. Stwierdzono, że po spożyciu potraw z dodatkiem imbiru mdłości, które są charakterystycznym objawem tej choroby znacznie się zmniejszają. Imbir jest polecany także osobom cierpiącym na niestrawność. Jego obecność w potrawie zwiększy wydzielanie soków żołądkowych i żółci, które są niezbędne do trawienia pokarmów. Korzystnie na układ trawienny wpływa nie tylko imbir, ale i mieszanka przypraw o nazwie curry.