Domowe lody jogurtowe
Zasadę, że wszystko, co zostało przygotowane w domowych warunkach, jest zdrowsze od gotowego produktu kupionego w sklepie można uznać niemal bezkrytycznie. Podobnie jest z lodami. Te kupione w sklepie zawierają zwykle spore ilości cukru lub sztucznych słodzików, a co za tym idzie, wyróżniają się kaloriami. Na niekorzyść, niestety. Na tym z reguły nie kończy się, ponieważ producenci lodowych deserów lubią uraczyć nas barwnikami, stabilizatorami i sztucznymi aromatami. Warto zatem pokusić się o przygotowanie lodów w domu. Zaletą domowych lodów przygotowanych na przykład na bazie jogurtów jest to, że samodzielnie komponować możemy smaki, dobrać rodzaj i ilość substancji słodzącej. Wystarczy jogurt naturalny zmiksować z owocami, ewentualnie dodać substancję słodzącą i zamrozić. Cały proces wymaga nieco cierpliwości, jednak wymaga ona głównie wyczekania czasu, gdy lody przebywają w zamrażalniku. W zamian otrzymujemy skomponowany na naszą miarę smak oraz zdrowy, pozbawiony chemii deser. Zawsze jest to zdrowszy wybór.