Gotowanie na parze

Jest wiele sposobów przyrządzania posiłków, a ściślej rzecz biorąc, metod termicznej obróbki produktów żywnościowych. Wśród nich zdecydowanie najzdrowszą taktyką jest gotowanie na parze. Niestety, gotowanie warzyw i mięsa w wodzie może pozbawiać tę zdrową żywność jej najlepszych i najcenniejszych mikroelementów. W wodzie rozpuszczają się witaminy C i z grupy B, zaś rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E i K także ulegają działaniu gorącej wody. W efekcie, ugotowany posiłek może być pozbawiony tych walorów, które miało się na myśli, komponując danie. Gotowanie na parze również polega na zagotowaniu garnka pełnego wody, jednak do obróbki pokarmu wykorzystuje się unoszącą się parę. Liczy ona nawet 120 stopni Celsjusza, co sprawia że ten rodzaj gotowania może przebiegać znacznie szybciej. Aby zacząć praktykować tego rodzaju gotowanie, należy zaopatrzyć się w niezbędne do tego akcesorium: specjalną, metalową wkładkę, kształtem przypominającą koszyczek, którą można oprzeć na brzegach garnka, a na niej ułożyć gotowane produkty.