Jak ustrzec się cukrzycy
Słodkie i tłuste potrawy sprawiają, że wzrasta w naszym organizmie poziom cukru. Zwiększony poziom cukru w organizmie to z kolei ryzyko zachorowania na cukrzycę. Warto pomyśleć więc o zmianie swoich kulinarnych przyzwyczajeń. Ciasta nie należy do zdrowych potraw. Zamiast nich warto sięgać po surowe warzywa i owoce. Surowe warzywa i owoce mają niski indeks glikemiczny,są dla organizmu źródłem błonnika. Zawarty w surowych owocach i warzywach błonnik sprawia, że organizm dłużej trawi cukier, a tym samym tempo podnoszenia się cukru w organizmie jest wolne. Naszym sprzymierzeńcem w walce z cukrzycą jest także woda. Powinna to być woda niegazowana. Oprócz wody warto pić napary z ziół, suszonych owoców i zieloną herbatę. Oczywiście napojów tych nie słodzimy. Rezygnujemy całkowicie z picia napojów słodzonych takich jak na przykład oranżada oraz z napojów gazowanych. Napoje gazowane zawierają dwutlenek węgla, który sprawia, że wzrasta apetyt. Unikajmy dodawania do potraw majonezu i tłustych mięs typu karczek.