Jaką kaszę wybrać?

Nie ulega wątpliwości, że kasza jest naszym dobrem narodowym. Jest tania, zdrowa i łatwo dostępna, czego chcieć więcej? Jaglana, gryczana, jęczmienna, pęczak? Którą wybrać? Wszak nie sposób nie dostać zawrotu głowy przechodząc obok półek z kaszami. Kasza jaglana będzie idealnym wyborem dla osób, które borykają się z zakwaszeniem organizmu ponieważ ma ona właściwości alkalizujące. Ponadto wykazuje ona właściwości antybakteryjne oraz absorbujące płyny, dlatego też będzie świetnym wspomagaczem podczas przeziębień i choroby. Jest idealna zarówno na śniadania jak i do obiadu, jej neutralny smak sprawia, że można ją łączyć z dowolnymi dodatkami. Tego o kaszy gryczanej już powiedzieć nie można. Jej smak jest tak specyficzny, że na pewno nie przypadnie do gustu każdemu. Jest cennym źródłem kwasu foliowego oraz wspomaga krążenie. Jest idealną pożywką dla osób będących na diecie bezglutenowej. Natomiast kasza jęczmienna będzie idealna dla osób, które są na diecie. Zawiera bardzo dużo błonnika, który ułatwia przemianę materii, wymiata toksyny z organizmu oraz zapobiega zaparciom.