Jeśli jesteś fanem makaronu
Z całą pewnością nie trudno nam będzie znaleźć osobę, która uwielbia jeść makaron. Często traktujemy go jako produkt niemalże uniwersalny. Podajemy go z sosami, dodajemy do sałatek, zapiekanek. Tymczasem okazuje się, że nieraz to właśnie nadmierne spożycie makaronu odpowiada za nasze wahania wagi. Czy makaron naprawdę jest czymś złym i należy go unikać? Na jaki postawić, jeśli trudno nam z niego zrezygnować?
Nie każdy makaron jest taki sam
Wszyscy miłośnicy makaronu powinni zdać sobie sprawę z tego, że nie wszystkie jego rodzaje są takie i tym samym nie w identyczny sposób wpływają na nasze ciało. Wszystko uzależnione jest od mąki, z której makaron został wykonany.
Makaron pszenny
To właśnie na niego stawiamy najczęściej. Produkuje się go dzisiaj z semoliny, czyli mąki otrzymywanej przez zmielenie pszenicy durum. Jeśli lubimy makaron pszenny, powinniśmy właśnie tego z pszenicy durum szukać na półkach sklepowych. Ma ona bowiem niższy indeks glikemiczny.