Karob w diecie sportowej

Karob to kolejny produkt, który szturmem podbił blogi promujące tzw. zdrowe odżywianie. Jest to proszek pozyskiwany z nasion drzewa określanego mianem Chleba św. Jana. Jest to zatem kolejny z interesujących produktów, w 100% naturalnych i nie wymagających nadmiernego przetworzenia. Nie zawiera on cukru. Stosowany jest przede wszystkim jako zamiennik kakao lub sproszkowanej czekolady. Do największych jego zalet zaliczyć należy mniejszą niż w ziarnie kakaowym zawartość tłuszczu. Poza tym jest produktem bardzo bogatym w witaminy z grupy B, witaminę E oraz szereg minerałów, spośród których najważniejsze są: magnez, wapń, żelazo, fosfor oraz potas. Karob w znaczący sposób poprawia pracę układu pokarmowego, w szczególności żołądka. Wzmacnia także naturalną odporność organizmu i obniża poziom cholesterolu. Jest to produkt w pełni bezpieczny dla dzieci, dodatkowo: nie wywołuje alergii, stanowi więc przyjemny dodatek dla osób uczulonych na czekoladę i kakao. Jego bezpieczeństwo pozwala go również włączyć do diety osób chorych na cukrzycę.