Koenzym Q10

Koenzym Q10 jest jednym z kilku związków organicznych w dużej mierze odpowiedzialnych za transport elektronów w układzie oddechowym. Suplementacja diety środkami chemicznymi bogatymi z ten związek nie jest konieczna bowiem pewne produkty spożywcze takie jak łosoś, sardynki, makrele, wołowe serca i wątroby zawierają odpowiednie ilości tego związku, pod warunkiem oczywiście że są regularnie spożywane w określonych ilościach. Zapamiętać należy że produkty gotowane tracą koenzym Q Poza transportem elektronów w układzie oddechowym koenzym ten bierze udział także w stymulacji pracy mózgu, znacząco obniża poziom cukru we krwi, u niektórych pomaga w leczeniu problemów sercowo-krążeniowych, w postaci kremów ale i nie tylko prowadzi to opóźnienia się procesów starzenia, wspomaga odchudzanie, zwiększa odporność organizmu na działanie drobnoustrojów, wspomaga też wchłanianie się do organizmu witaminy E. Przy chemicznych suplementach należy przestrzegać dobowej dawki mieszczącej się w przedziale 90-200 mg przyjmowanych doustnie razem z posiłkiem.