Naturalne źródła
Naturalne źródła witaminy to:
mleko i jego przetwory;
tłuste ryby morskie;
jajka.
Rola witaminy C
Jedna z najbardziej popularnych witamin o kluczowym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jaką rolę pełni, co jest jej bogatym źródłem, co powoduje jej niedobór – na te pytania postaramy się odpowiedzieć.
O co dba witamina C
Prawidłowa praca układu odpornościowego w dużej mierze zależy od obecności w organizmie witaminy C. Niedobór wywołuje infekcje o podłożu bakteryjnym,częściej przeziębiamy się. Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, zaburzony proces wchłaniania tego pierwiastka prowadzić może do rozwoju anemii. O anemii świadczą takie objawy jak:
chroniczne zmęczenie;
osłabienie;
łamliwość paznokci;
brzydka cera.
Źródła witaminy C
Zapotrzebowanie na witaminę C możemy pokryć sięgając po wielowitaminowe preparaty i suplementy diety. Jednak zdaniem lekarzy znacznie korzystniejsza jest dieta składająca się z produktów, które w naturalny sposób pokryją zapotrzebowanie na witaminę C. Do najbogatszych źródeł należą: