Owoce morza i ich wpływ na mózg

Owoce morze nie każdy lubi. W Polsce to nadal egzotyczne danie i decydują się na nie tylko najodważniejsi. Może trudniej jest polakom zrozumieć, że w Azji jada się psy ale myśl o zjedzeniu ośmiorniczki budzi podobne obrzydzenie. 
Okazuje się jednak, że owoce morza mają bardzo korzystny wpływ na nasz mózg. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega -3, omega-6 , które mają bardzo korzystny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Poza tym okazuje się, że mogą zapobiegać poważnym chorobom psychicznym. Regulują więc prace ludzkiego mózgu i redukują skutki permanentnego stresu.
Owoce morza mogą w smaku przypominam mięso kurczaka lub grzyby. Dla większości osób, które odważyły się spróbować były całkiem smaczne. W krajach śródziemnomorskich można kupić ośmiorniczki w puszkach. Dodaje się je do dań lub spożywa samodzielnie, podobnie jak w Polsce śledzie. Najbardziej znane, wśród polaków, danie z owocami morza to, pizza frutti di Mare. W ten sposób poznaliśmy małże i ośmiorniczki bo z krewetkami zdążyliśmy się już oswoić.