Rośliny strączkowe i ich walory

Rośliny strączkowe są to bardzo smaczne produkty, które goszczą na polskim stole bardzo często. Bardzo znane, ponieważ można je również wyhodować samemu, we własnym ogrodzie. Do gamy tych roślin należy fasola bób, ciecierzyca, soczewica, groch, soja, które w połączeniu z innymi produktami mają bardzo wyraźny smak. Pasują do roślin kapustowatych, a także jako dodatek w postaci sałatek, surówek czy też pasty do chleba. Mogą być wzdymające dlatego trzeba pamiętać aby je namaczać na całą noc. Są bogactwem witamin szczególnie z grupy B, a także wiele selenu czy cynku. Rośliny strączkowe można jadać również z produktami mącznymi, ryżem, kaszą a także rybami. Wegetarianie jadają bardzo dużo soczewicy, ponieważ posiada białko którego w organizmie nie może być zbyt mało. Przy diecie bezmięsnej ma to szczególne znaczenie, a produkty strączkowe są tak cenne że nawet robi się z nich zupy. Na chłodne, jesienne dni są one doskonałe ponieważ rozgrzewają szczególnie zmarzluchów. Dodatkowo rośliny strączkowe są bardzo tanie i wystarczają na długi czas.