Sałatki, surówki i słoiki

Duża grupa ludzi zaczyna zwracać uwagę na to, co zjada i jaką drogę przeszedł dany produkt. Jeśli mają wątpliwości, to ich nie kupują, natomiast chętnie korzystają ze sprzedaży na bazarze czy targu. Można się tam zaopatrzyć w warzywa i owoce od rolnika, które nadają się nie tylko do zjadania na surowo. Jeśli ktoś ma nadmiar produktów, wówczas może z nich zrobić sałatki, czy surówki. Są doskonałe do obiadu, ale również by zabrać je na śniadanie do pracy. Za każdym razem jest to inna mieszanka, a co najważniejsze przyprawiana własnymi ziołami. Tutaj rola ogrodu i działki jest ogromna, ponieważ to doskonałe źródło kolejnych pomysłów na smakołyki również w słoikach. Kobiety bardzo mocno zaangażowane są w robienie ogórków konserwowych, kapusty kiszonej, papryki w occie czy też sałatek w słoikach. Można je przechowywać nawet kilka lat i doskonale smakują głównie zimą, kiedy nie ma świeżych owoców i warzyw. Jest dużo przepisów na sałatki, surówki dlatego pomysłowości nigdy nie brakuje, a dodają zdrowia na wiele lat.