Spalanie, czyli chili
Niektórzy są fanami charakterystycznego pieczenia języka, inni nie mogą znieść tego uczucia. Tymczasem osoby, które chciałyby zadbać o zdrową sylwetkę, powinny zaprzyjaźnić się z tym smakiem lub przynajmniej nauczyć się go tolerować. Jest on efektem działania kapsaicyny – alkaloidu, który od wieków znany jest ze swoich właściwości przyspieszających metabolizm i stymulujących wytwarzanie ciepła w organizmie. Wśród gwiazd Hollywood ogromną popularnością cieszy się kuracja odchudzająca z wykorzystaniem chili. Do jej stosowania przyznawała się Beyonce czy Jared Leto, chudnący do roli. Polega ona na spożywaniu napoju na bazie ciepłej wody z rozpuszczonymi w niej: sproszkowanym chili, syropem klonowym i sokiem z cytryny. Mieszanka ma stanowić jedyny, prócz czystej wody, „posiłek” na przestrzeni około 2 tygodni detoksu. Do tak ekstremalnych zastosowań nie namawiamy, jednak trudno odmówić chili skuteczności. Z tego właśnie powodu chili bywa jest głównym składnikiem bardzo wielu kosmetyków ujędrniająco-odchudzających oraz suplementów diety przeznaczonych dla osób z nadwagą.