Spirulina – korzyści prosto z natury

Spirulina to jednokomórkowe, spiralne algi uprawiane w tropikalnych słonych wodach. Ten mikroalg został odkryty przez dr Klemensa we Francji w 1962 roku. Dr Klemens odkrył, że ludzie żyjący wokół jeziora Chades w Afryce mieli silniejsze organy niż inne cywilizowane ludy w tym samym czasie, pomimo złych warunków życia i niewielu zasobów. Po dalszych badaniach, zauważył, że lud ten zjada szczególny rodzaj sinic pływających na powierzchni jeziora. Ten typ glonów to właśnie spirulina. Ten prosty jednokomórkowy organizmów istniał już wtedy, gdy życie po raz pierwszy pojawiło się na ziemi. Są to najwcześniejsze formy życia i są źródłem wszelkiego życia w oceanach. Wartości odżywcze spiruliny są więc nie do przecenienia. Tym bardziej, że jest to wysoce przyswajalna karma, zawierająca 60 do 70% białka i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co jest rzadkością wśród pokarmów roślinnych. To jest tak pożywne, że jest 5 razy łatwiejsze do strawienia niż mięso. Oprócz białka, spirulina jest bogatym naturalnym źródłem witaminy E i B12, żelaza, wapnia, przeciwutleniaczy, minerałów, węglowodanów i enzymów.