Stewia – słodzik naturalny

Jeżeli nie chcemy słodzić cukrem, ale jednocześnie jesteśmy zwolennikami substancji naturalnych, możemy sięgnąć po stewię. To doskonały sposób na to, aby osłodzić nie tylko herbatę czy kawę, ale również ciasto. Stewia pozbawiona jest niemalże zupełnie kalorii.
Algi – rozwiązanie dla tych, którzy chcą zachować zdrowie
Wśród produktów żywnościowych, które w ciągu ostatnich kilku lat zyskały ogromną popularność, wymienić należy algi. U nas są może jeszcze mało znane, ale ich walory zdrowotne docenili już mieszkańcy Europy Zachodniej. Należy spodziewać się, że w krótkim czasie zaczną być szerzej spożywane także przez Polaków. Dowiedzmy się więc o nich czegoś więcej.
Co możemy wybrać?
Wyróżnia się kilka rodzajów alg. Za te najbardziej popularne uważa się powszechnie:
wakame;
morszczyn;
chlorellę;
nori;
kombu.
Trzeba przyznać, że ich nazwy brzmią wyjątkowo tajemniczo, ale jednocześnie intrygująco.