Żywienie bez cukru – słuszne?

Cukier jest składnikiem wielu produktów, które spożywamy na co dzień – wielu z nich nawet nie podejrzewamy obecność tego rodzaju składnika! A jednak: cukry proste i złożone znajdziemy w owocach, warzywach, produktach takich jak mięso. Warto wybierać te produkty, które faktycznie mogą przyczynić się do polepszenia stanu naszego zdrowia – jak wiadomo, cukier nie jest wskazany w codziennej diecie. jak wybierać pokarm mądrze? przede wszystkim konieczna jest wiedza, iż węglowodany – czyli cukry – stanowią główne paliwo “napędowe” naszego organizmu. Cukier jest rozkładany na glukozę, ta znowu przetwarzana jest w kolejnych procesach w wątrobie i przemieniana w energię. Dostarczanie węglowodanów jest konieczne. Warto jednak unikać produktów, w których występują cukry złożone – najczęściej są to produkty takie jak słodycze, również niektóre owoce. Cukry znajdują się również w sztucznie dosładzanych sokach owocowych – należy na nie bacznie uważać, gdyż przyczyniają się one do powstawania próchnicy na zębach.