Kilka sposobów na pyszną i pożywną owsiankę
Owsianka to świetny pomysł na śniadanie. Jest pyszna, zdrowa i nie potrzeba wiele czasu i pracy do jej przygotowania. Bazą do każdej owsianki są oczywiście płatki owsiane. Można wybrać te błyskawiczne, wtedy wystarczy, że zaleje się je wrzątkiem i już będą gotowe do spożycia. Osoby, które mają trochę więcej czasu mogą wybrać płatki górskie – ten rodzaj płatków wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej. Ugotowaną owsiankę można przyrządzić na różne sposoby. Podamy dwa – na słodko i na wytrawnie. Do pierwszego przepisu potrzebne będą banany, odrobina kakao, szczypta cynamonu oraz drobno posiekane orzechy laskowe. Wszystkie te składniki należy dosypać do przygotowanych płatków owsianych i wymieszać. Przepis na owsiankę w wersji wytrawnej jest równie prosty. Wystarczy kilka pomidorów suszonych, garść oliwek oraz odrobinę suszonej żurawiny. Wszystkie składniki należy pokroić i postąpić dokładnie jak w poprzednim przypadku – wrzucić do przygotowanych płatków owsianych i wymieszać dokładnie wszystkie składniki.