Oszukane orzeszki z cieciorki

Orzechy są zdrowe, jednak nie w nadmiarze i nie w wersji solonej. Tymczasem, kiedy zaczynamy je podjadać, trudno jest się nam powstrzymać. Na szczęście od czasu do czasu możemy spróbować oszukać samych siebie i niekoniecznie dzieje się to ze stratą dla naszego smaku i apetytu. Ciecierzyca jest rośliną strączkową, która stanowić może bardzo dobry pomysł na telewizyjną przekąskę. Jest przy tym niskokaloryczna i po prostu smaczna. Niezbędna do tego celu będzie ciecierzyca w formie suchych ziaren – puszkowana się nie nadaje. Cieciorkę moczymy przez noc, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Po ostudzeniu lekko ją podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, dodając ulubione przyprawy. Można także podpiec ją w piekarniku. W zakresie przypraw ogranicza nas tylko nasza fantazja. Przygotowana w ten sposób ciecierzyca chrupie jak orzechy, ma nasz ulubiony, samodzielnie skomponowany smak, a przy tym jest niskokaloryczna. 100 g tak przygotowanej ciecierzycy to 170 kcal. Taka sama ilość orzechów laskowych to aż 670 kcal.