Sery i ich rodzaje
Sery produkowane są od bardzo dawna, a ich rodzaje są coraz większe. Można już kupić sery francuskie, które są droższe ale za to smak jest bardzo delikatny. Na co dzień zazwyczaj kupuje się twarogi, sery żółte, serki topione, a także sery pleśniowe. Każdy ma swój ulubiony ponieważ producenci wytwarzają wiele gatunków. Są sery bardziej delikatne, z dziurami, a także wiele rodzajów pleśniowych. Najważniejsze jest to, że jest to pleśń specjalnie hodowana, która ma dla organizmu dobre właściwości. Sery te są przebadane, dlatego mogą je jadać dorośli i dzieci. Osoby które mieszkają na wsi mogą sami produkować nabiał, ponieważ wystarczy do tego mleko prosto od krowy. Taki ser jest bardzo delikatny i nadaje się do ciast, naleśników, a także do kanapek. Sery zawierają mnóstwo witamin, potasu, a także cennych minerałów. Nie są tuczące jeśli zjada się je z warzywami i dodaje do sałatek. Wysokie ceny serów to tylko oznaka, że ich jakość jest wysoka, a producent posiada certyfikaty unijne. Nawet osoby odchudzające mogą jeść sery, szczególnie nabiał ponieważ zawierają białko.