Gdzie się znajdują?

Jesteś miłośnikiem pączków, drożdżówek i gotowych ciast? Zrezygnuj z nich, bo to właśnie w nich znajdują się nieograniczone niemalże pokłady tłuszczy trans.
Czym można słodzić, jeśli nie chcemy używać cukru?
Picie gorzkiej herbaty czy kawy to dla wielu osób coś, co nawet trudno sobie wyobrazić. Jednocześnie świadomość tego, jak negatywnie cukier wpływa na nasze zdrowie nie zachęca do tego, aby po niego sięgnąć. Na szczęście dzisiaj mamy do dyspozycji szereg słodzików, które okazują się być doskonałą alternatywą dla tradycyjnego cukru.
Substancje słodzące o charakterze syntetycznym
Do substancji słodzących o charakterze syntetycznym zalicza się między innymi:
sacharynę;
aspartam;
acesulfam;
sukralozę.
Do ich cech charakterystycznych zalicza się przede wszystkim bardzo niewielką zawartość kalorii. To właśnie z tego powodu ich stosowanie zaleca się tym, którzy troszczą się nie tylko o własne zdrowie, ale również sylwetkę.