Herbata czerwona
Herbaty czerwone są charakterystyczne dla Chin i Tajwanu – to stamtąd pochodzi większość światowej produkcji. Niektórzy zachwalają czerwoną herbatę na odchudzanie. Nie bez powodu nazywana jest przez wielu „pogromcą tłuszczu”. Czerwona herbata należy bowiem do herbat odchudzających, które nie tylko pomagają w walce z nadmiarem tłuszczyku, ale też wzmacniają organizm. Reguluje przemianę materii – reguluje masę ciała. Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój, a także przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Co ciekawe wielu naukowców uważa, że czerwona herbata chroni organizm przed nowotworami, udowodnione zostało, że jest bogata w dysmutazę ponadtlenkową, polifenole i flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu chronią przed wystąpieniem raka. Warto jednak zachować umiar, ponieważ zmniejsza wchłanianie żelaza oraz poprzez zwiększenie diurezy może powodować „wypłukanie” składników mineralnych z organizmu. Ograniczenia dotykają w szczególności osoby cierpiące na anemię oraz kobiety w trakcie miesiączki i karmienia piersią.