Jakie są jej źródła?

Do źródeł witaminy D o pochodzeniu naturalnym zalicza się:
jaja:
mleko i jego przetwory;
tłuste ryby.
Tłuszcze trans i ich negatywny wpływ na nasze zdrowie
Nasze pożywienie – zwłaszcza to gotowe kupowane w sklepach – obfituje w tak zwane tłuszcze trans. Są to bardzo szkodliwe substancje, które w sposób niezwykle niekorzystny wpływają na nasze organizmy. Poznajmy bliżej ich działanie i dowiedzmy się dlaczego warto ich unikać.
Jak działają?
Przede wszystkim tłuszcze trans w sposób wyjątkowo negatywny wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Jeżeli nie ograniczymy ich spożycia, możemy być pewni, że nasze naczynia krwionośne bardzo szybko padną ofiarą miażdżycy. A ta z kolei istotnie zwiększa ryzyko powstania zawału serca, który jest już stanem stanowiącym bezpośrednie zagrożenie dla naszego życia. Tłuszcze trans to również o wiele większe ryzyko rozwoju cukrzycy. Prowadzone liczne badania pokazały także, że spożywanie tłuszczy trans przyczynia się do zwiększonego ryzyka powstania raka jelita grubego, który najczęściej atakuje mężczyzn.