Masło lub margaryna
Masło i margaryna są produktami do smarowania pieczywa. Chodzi nie tylko o konsystencję, ale również smak, a także właściwości zdrowotne. Jeśli posiadają wiele cennych składników, wówczas warto je spożywać. Na rynku jest wiele rodzajów zarówno margaryny jak i masła ale nie każdy może je używać. Niektóre z nich są bardzo kaloryczne i mogą zatykać żyły. Warto wiedzieć które są polecane i może to podpowiedzieć lekarz na podstawie badań. Są również w sprzedaży specjalne margaryny dla osób z chorobą serca czy wysokim cholesterolem. Posiadają one zwiększone bogactwo kwasów omega trzy, a także witamin A czy E. Natomiast masło polecane jest małym dzieciom, ponieważ zezwala na szybszy rozwój kości, organów, a także mózgu. Ludzie dla zdrowia wyszukują również innych składników zastępczych takich jak oliwa z oliwek, olej kokosowy, którymi również można smarować pieczywo. Najlepsze są naturalne masła i margaryny, dlatego warto szukać pierwotnych składników u rolnika i samemu je produkować w domu.