Zimowe menu

Zima dla wielu osób, mających skłonność do szybkiego przybierania na wadze, nie zalicza się do lubianych pór roku. Coraz niższe temperatury przyczyniają się do wzrostu apetytu, a także nie zachęcają do wysiłku fizycznego. Poza tym utarło się przekonanie, że zimą można pozwolić sobie na dania bardziej kaloryczne i większe objętościowo. Niektóre osoby usprawiedliwiają w ten sposób własne odstępstwa dietetyczne, jakich dopuszczają się właśnie zimą. Zdaniem dietetyków, nie ma potrzeby, by wraz z nadejściem tej pory roku, jeść więcej niż dotychczas. Można nadal prowadzić zdrowy styl życia, który pomoże cieszyć się zgrabną figurą i dobrą kondycją. Należy tylko spożywać więcej potraw rozgrzewających organizm, takich jak zupy oraz wypijać więcej ciepłych płynów. W zimowym menu dużą rolę odgrywają przyprawy. Wiele z nich ogrzewa organizm od środka. Są to na przykład imbir, kardamon, cynamon czy pieprz. W tym celu, a także dla wzmocnienia odporności na wirusy, dobrze jest włączyć do jadłospisu czosnek i cebulę.