Pomidor kontra ogórek

O klasycznym postulacie nie łączenia pomidora ze świeżym ogórkiem słyszał zapewne każdy. Okazuje się, że takich niekorzystnych połączeń żywieniowych jest w codziennym menu znacznie więcej. Niektóre z nich są jeszcze do przeskoczenia, z innych zestawień lepiej zrezygnować. Pomidor nie tylko z ogórkiem nie zawrze symbiozy. Problematyczne są dla niego również inne warzywa: wszelkie dyniowate, z cukinią na czele. Dlaczego? Te warzywa zawierają askorbinazę – enzym, który rozkłada witaminę C. Jednak kropla świeżego soku ogórkowego potrafi zniwelować witaminę C zawartą w litrze świeżego soku pomidorowego. Askorbinazę niszczy jednak środowisko kwaśne. Wystarczy zatem do dania zastosować ogórek kiszony, aby połączenie było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Nie oznacza to jednak, że łączenie pomidora z ogórkiem jest kategorycznie zabronione. Nie zadziała przecież destrukcyjnie na nasz organizm, zaś witaminę C, którą stracimy w takim rozumieniu, że po prostu jej nie dostarczymy, łatwo jest odrobić w innych posiłkach. Jeśli zatem nie możemy się oprzeć, po prostu to zjedzmy!