Szparagi w diecie sportowej
Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, więc gdy już się zacznie, dobrze jest zajadać się nimi na okrągło. Szparagi jednak albo się kocha, albo nienawidzi. Są specyficzne w smaku i stosunkowo drogie, co zapewne nie przydaje im popularności. Jeśli ktoś chciałby spróbować przekonać się do szparagów, najlepiej zacząć od zielonych. Mają przyjemniejszy posmak, a w ich strukturze nie ma tyle łyka, utrudniającego obróbkę. W szparagach odnajdziemy dużą zawartość dobroczynnego dla układu pokarmowego błonnika. W zielonej odmianie znajduje się również chlorofil odpowiedzialny za oczyszczanie organizmu, namnażanie czerwonych krwinek i neutralizację wolnych rodników. Chlorofil wspiera w pracy także układ krwionośny, uszczelnia żyły i tętnice, a także działa przeciwzapalnie i antywirusowo. Ważną składową szparagów są wszystkie witaminy z grupy B. Spośród innych składników warto zwrócić uwagę na żelazo, witaminę C oraz witaminę E – wykazują one silne działanie antynowotworowe i wspierające układ immunologiczny.