Szparagi w diecie sportowej
- 159 Views
- Redaktor mxn.pl
- 30 marca 2019
- VirtualFit - porady i wskazówki
Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, więc gdy już się zacznie, dobrze jest zajadać się nimi na okrągło. Szparagi jednak albo się kocha, albo nienawidzi. Są specyficzne w smaku i stosunkowo drogie, co zapewne nie przydaje im popularności. Jeśli ktoś chciałby spróbować przekonać się do szparagów, najlepiej zacząć od zielonych. Mają przyjemniejszy posmak, a w ich strukturze nie ma tyle łyka, utrudniającego obróbkę. W szparagach odnajdziemy dużą zawartość dobroczynnego dla układu pokarmowego błonnika. W zielonej odmianie znajduje się również chlorofil odpowiedzialny za oczyszczanie organizmu, namnażanie czerwonych krwinek i neutralizację wolnych rodników. Chlorofil wspiera w pracy także układ krwionośny, uszczelnia żyły i tętnice, a także działa przeciwzapalnie i antywirusowo. Ważną składową szparagów są wszystkie witaminy z grupy B. Spośród innych składników warto zwrócić uwagę na żelazo, witaminę C oraz witaminę E – wykazują one silne działanie antynowotworowe i wspierające układ immunologiczny.

- 2 stycznia 2021
Dlaczego dla początkujących lepsze są maszyny?
- 9 października 2020
Trening cardio – dla kogo ?
- 7 sierpnia 2020
Spalacz a suplementy diety
- 24 czerwca 2020
Dlaczego dla początkujących lepsze są maszyny?
Trening cardio – dla kogo ?
Spalacz a suplementy diety
L-glutamina wszystko co musisz wiedzieć
Ćwiczenia różnych partii mięśni
Określenie celu treningu
Nawodnienie a biegi
Trening klatki piersiowej