Jakich substancji unikać kupując żywność?
Kupując żywność rzadko czytamy etykiety, a szkoda, bo są pewne substancje, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Żywność z tymi substancjami powinniśmy kupować jak najrzadziej, a najlepiej wcale. Do substancji tych należą fosforany. Najwięcej fosforanów dodawanych jest do zup w proszku. Fosforany powodują, że zawarty w mleku i jego przetworach wapń jest trudno przyswajany. Zbyt mała ilość wapnia w organizmie stwarza zagrożenie osteoporozą. Inną substancją niekorzystnie wpływającą na nasz organizm jest benzoesan sodu. Benzoesan sodu jest substancją konserwującą żywność. To częsty dodatek do konserw, napojów gazowanych i przetworów warzywnych. U wielu osób benzoesan sodu wywołuje reakcje alergiczne. Z kolei w tanich wędlinach, w jogurtach, napojach znajdują się sztuczne barwniki. Część z nich może wywołać nadpobudliwość. Zwróćmy uwagę także na obecność cukru. Cukier jest powszechnym dodatkiem niemal do wszystkich produktów, dodawany jest nawet do majonezu. Nadmierna ilość spożywanego cukru to zagrożenie próchnicą i cukrzycą.