Jakich substancji unikać kupując żywność?
- 171 Views
- Redaktor mxn.pl
- 21 marca 2019
- VirtualFit - porady i wskazówki
Kupując żywność rzadko czytamy etykiety, a szkoda, bo są pewne substancje, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Żywność z tymi substancjami powinniśmy kupować jak najrzadziej, a najlepiej wcale. Do substancji tych należą fosforany. Najwięcej fosforanów dodawanych jest do zup w proszku. Fosforany powodują, że zawarty w mleku i jego przetworach wapń jest trudno przyswajany. Zbyt mała ilość wapnia w organizmie stwarza zagrożenie osteoporozą. Inną substancją niekorzystnie wpływającą na nasz organizm jest benzoesan sodu. Benzoesan sodu jest substancją konserwującą żywność. To częsty dodatek do konserw, napojów gazowanych i przetworów warzywnych. U wielu osób benzoesan sodu wywołuje reakcje alergiczne. Z kolei w tanich wędlinach, w jogurtach, napojach znajdują się sztuczne barwniki. Część z nich może wywołać nadpobudliwość. Zwróćmy uwagę także na obecność cukru. Cukier jest powszechnym dodatkiem niemal do wszystkich produktów, dodawany jest nawet do majonezu. Nadmierna ilość spożywanego cukru to zagrożenie próchnicą i cukrzycą.

- 24 lutego 2021
Czy trener personalny potrafi odpowiednio motywować?
- 29 stycznia 2021
Centrum Ploterowe Atrium – Drukarki oraz Plotery
- 2 stycznia 2021
Dlaczego dla początkujących lepsze są maszyny?
- 9 października 2020
Czy trener personalny potrafi odpowiednio motywować?
Centrum Ploterowe Atrium – Drukarki oraz Plotery
Dlaczego dla początkujących lepsze są maszyny?
Trening cardio – dla kogo ?
Spalacz a suplementy diety
L-glutamina wszystko co musisz wiedzieć
Ćwiczenia różnych partii mięśni
Określenie celu treningu